AHP application to identification the most sustainable horticultural products by category and evaluation of the states that contribute to the generation of the grey water footprint in the state of Ceará

Authors

DOI:

https://doi.org/10.51359/2238-6211.2022.251694

Keywords:

Hydrous footprint, Analytical Hierarchy Process, Horticultural products

Abstract

The total amount of water used in agricultural or industrial product production process is named virtual water flow and can be obtained throughout hydrous footprint calculus medium, which represents the embed water needed to a product fabrication. The objective of this paper is to analyze the virtual water flow and the hydrous footprint of the main horticultural products sold in Ceara state, in order to potentialize the hydrous resources management of the state. The Analytical HierarchyProcess (AHP) was used to identify the most sustainable product by category to be sold in the state, using the hydrous footprint, value, volume and logistics as the criteria to chose the best alternative. In “fruits” category, the preferable was melon. And in “green” category, the Beetroot was elected the most sustainable product. It was found that 51.12% of the sold products are from other Brazilian states, what entails greater gray water footprint generation. Bahia, Pernambuco and Sergipe are the states that most contribute to horticultural products commercialization of Ceara and, consequently, the ones that most contribute to the gray water footprint of state

Author Biographies

Andrezza Pereira de Matos, Universidade Regional do Cariri (URCA)

Estudante do curso de Engenharia de Produção Mecânica da Universidade Regional do Cariri - URCA. Participante do grupo de pesquisa de Ciências Ambientais - GCA. Atua principalmente nos seguintes temas: Desenvolvimento sustentável; Pegada Hídrica e Fluxos de aguá virtual.

Rodolfo José Sabiá, Professor associado do Departamento de Engenharia de Produção da Universidade Regional do Cariri - URCA.

Possui graduação em AGRONOMIA pela Universidade Federal do Ceará (1993), mestrado em Engenharia Civil (Recursos Hídricos) pela Universidade Federal do Ceará (2000) , doutorado em Engenharia Civil (Saneamento Ambiental) pela Universidade Federal do Ceará (2008) E Pós Doutorado em Engenharia de Produção pela Universidade Estadual Paulista- Unesp (2015). Atualmente é professor associado do Departamento de Engenharia de Produção da Universidade Regional do Cariri, tem experiência nas áreas de Gestão Ambiental, Gestão de Recursos Hídricos, Gestão de Resíduos Sólidos e Líquidos , Analise de Metais Pesados em Águas e Decision making. Coordenador do Laboratório de Águas, Efluentes e Metais Pesados da Universidade Regional do Cariri e Presidente do Fórum de Residous e a Sustentatibilidade do Planeta.

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Published

2022-04-08

How to Cite

de Matos, A. P., & Sabiá, R. J. (2022). AHP application to identification the most sustainable horticultural products by category and evaluation of the states that contribute to the generation of the grey water footprint in the state of Ceará. Revista De Geografia, 39(1), 136–152. https://doi.org/10.51359/2238-6211.2022.251694