Experience report: Agribusiness X Peasant world, perspectives and refletctions on agroecologigal resistance

Authors

DOI:

https://doi.org/10.51359/2675-3472.2022.253877

Keywords:

Agribusiness , peasantry , fight

Abstract

The present report brings in its body experiences lived from reflections compiled after participating in nine classes offered by the discipline Peasant Family Agriculture and Territorial Planning, taught by professors Drs. Carlos Ubiratan Gonçalves -UFPE and Sávio José Dias Rodrigues -UFMA. The trajectories of the peasant world and family farmers were considered as a starting point for the conversation circles that took place through the google meet platform, in the remote mode of current education. The objective was, in this way, to deconstruct the thought alienated by the great visibility attributed to agribusiness in the telecommunication media, thus emphasizing the importance ofthe peasantry and sustainability for the conservation and preservation of natural resources, singing their struggles and resistances. From different theoretical references, it is intended to establish, in this report, a succinct and relevant contribution to the perspectives of local social participation.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Renata Cavalcante Tenório, Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)

Graduanda de Licenciatura em Geografia pela Universidade Estadual de Alagoas - UNEAL. Bolsista no Programa Residência Pedagógica - CAPES (2020 - 2022), com vínculo na Educação Básica. Integra o Núcleo de Pesquisa e Extensão em Estudos Agrários e Regionais - NEAR, da mesma IES. 

References

BERNARDO, E. G.; RAMOS, H. R. Desenvolvimento sustentável na agricultura familiar. V SINGEP – Simpósio Internacional de Gestão de Projetos, Inovação e Sustentabilidade. Anais. São Paulo, 2016. Disponível em: <http://www.singep.org.br/5singep/resultado/237.pdf> . Acesso em: 23 jun. 2022.

CARVALHO, H. M. (org.). O campesinato no século XXI: possibilidades e condicionantes do desenvolvimento do campesinato no Brasil. Petrópolis: Vozes, 2005.

COSTA, F. A. Formação agropecuária da Amazônia: os desafios do desenvolvimento sustentável. Belém: Núcleo de Altos Estudos Amazônicos, Universidade Federal do Pará, 2000.

CPT, Centro de Documentação Dom Tomás Balduíno. Disponível em: <https://www.cptnacional.org.br/cedoc-dom-tomas-balduino-da-cpt/81-banner/banner-cedoc >. Acesso em: 10 nov. 2021.

EMBRAPA, Mercado de cultivo - Sementes e mudas. Disponível em: <https://www.embrapa.br/tema-mercado-de-cultivares/sobre-o-tema>. Acesso em: 10 nov. 2021.

GONÇALVES NETO, Wenceslau. Estado e Agricultura no Brasil, São Paulo: Hucitec, 1997.

GRAZIANO NETO, Francisco. Questão Agrária e Ecologia: Crítica da Agricultura Moderna, São Paulo: Brasiliense, 1985.

HEREDIA, B.; PALMEIRA, M.; LEITE, S. P. Sociedade e economia do" agronegócio" no Brasil. Revista brasileira de ciências sociais, v. 25, p. 159-176, 2010.

IBGE, Censo agropecuário 2017. Disponível em: <https://www.ibge.gov.br/estatisticas/economicas/agricultura-e-pecuaria/21814-2017-censo-agropecuario.html?=&t=series-historicas>. Acesso em: 11 nov. 2021.

LAMANO-FERREIRA, A.P. O N.; MOREIRAS, A. D. A.; GONÇALVES, K.S. et al. Agricultura orgânica: saúde, meio ambiente e sustentabilidade. In: Meio Ambiente, Gestão e Sustentabilidade. São Paulo: [s/e], 2017.

PEREIRA, I. B. et al. Dicionário da Educação do Campo. 2012.

PORTO-GONÇALVES, C. W. De saberes e territórios: diversidade e emancipação a partir da experiência latino-americana. GEOgraphia – Revista do Programa de Pós-Graduação em Geografia da UFF, Ano VIII, n. 16, p. 37-52, dezembro de 2006.

SOMMERVILLE, S. Transdisciplinaridade, onda do futuro: Como preparar nossas praias. Revista Tempo Brasileiro, 113, pp. 75-96, 1993.

SANTOS, M.; GLASS, V. Atlas do agronegócio: fatos e números sobre as corporações que controlam o que comemos. Rio de Janeiro: Fundação Heinrich Böll, 2018.

SILVA, C. E. M.; CE, M. Sustentabilidade Ambiental e Gestão do Uso da Terra: uma abordagem voltada aos assentamentos de reforma agrária. Revista Informe Agropecuário, v. 21, n. 202, p. 120-126, 2000.

SILVA, José Graziano da. Progresso Técnico e Relações de Trabalho na Agricultura. São Paulo: Hucitec, 1981.

SILVA, José Graziano da. A Nova Dinâmica da Agricultura Brasileira. São Paulo: Editora da Unicamp, 1996.

WALLACE, R. Pandemia e agronegócio: doenças infecciosas, capitalismo e ciência. Editora Elefante, 2020.

Published

2022-09-06

How to Cite

Tenório, R. C. (2022). Experience report: Agribusiness X Peasant world, perspectives and refletctions on agroecologigal resistance. Revista Mutirõ. Folhetim De Geografias Agrárias Do Sul, 3(2), 209–222. https://doi.org/10.51359/2675-3472.2022.253877

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.